Συνολικές προβολές σελίδας

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου


Από το Blogger.


Translate

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Ο ΚΛΑΔΟΣ ΜΑΣ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ

  Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης βρίσκετε ο κλάδος. Οι εξελίξεις τρέχουν πριν προλάβει να στεγνώσει το μολύβι, χωρίς να προλαβαίνουμε να αντι...

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΓΙΑ ΤΟ 33ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΟΑΕ






ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ  ΤΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΑΡΤΟΠΟΙΩΝ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ 33ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΟΑΕ.

Συνάδελφοι Αρτοποιοί,

 Οι πανηγυρισμοί από το βήμα της ΔΕΘ του, πρωθυπουργού και κυβερνητικών στελεχών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ περί «θετικής συγκυρίας της ελληνικής οικονομίας», «επιτυχή έξοδο στις αγορές», «αναβάθμιση της χώρας από τους οίκους αξιολόγησης» δεν αναιρούν την καθημερινή κόλαση που βιώνουν χιλιάδες εργαζόμενοι και αυτοαπασχολούμενοι.

Πριν καν κοπάσουν οι πανηγυρισμοί, ετοιμάζεται ήδη η νέα επίθεση στα δικαιώματά μας στο όνομα των προαπαιτούμενων της τρίτης αξιολόγησης. Με το πετσόκομμα των επιδομάτων πρόνοιας, την ένταση της φοροληστείας, την πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών και τον απαράδεκτο συνδικαλιστικό νόμο, συνεχίζοντας ακριβώς από εκεί που σταμάτησαν τα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα της δεύτερης αξιολόγησης μεταξύ των οποίων και η κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας.
Το προσχέδιο του προϋπολογισμού άλλωστε που θα κατατεθεί τον Οκτώβρη, με το γνωστό στόχο για πρωτογενή πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ σηματοδοτεί ακριβώς τη συνέχιση της φοροληστείας των λαϊκών στρωμάτων και από την ακόμα μεγαλύτερη περικοπή κρατικών δαπανών από την υγεία, την παιδεία, την πρόνοια κλπ.
Αφήνοντας για λίγο το γενικό κλίμα μέσα στο οποίο θα πραγματοποιηθεί το 33ο Συνέδριο της ΟΑΕ μπορούμε πιο συγκεκριμένα να δούμε τις συνθήκες που επικρατούν στον δικό μας κλάδο της βιοτεχνικής αρτοποιίας. Η στόχευση του  μεγάλου κεφαλαίου παραμένει η ίδια. Στοχεύει στην άρση των περιορισμών και στην βιομηχανοποιημένη κατεψυγμένη ζύμη. Να διαθέτει ψωμί παντού ακόμη και στα περίπτερα! Αρτοποιεία και φούρνοι ονομάζονται πια μαγαζιά σε λίγα τετραγωνικά όπου ο καταναλωτής δεν θα γνωρίζει αν προμηθεύεται φρέσκο η κατεψυγμένο ψωμί.
 Η  βιοτεχνική αρτοποιία  θα εξακολουθεί να βρίσκεται σε  ασφυκτικό κλοιό αφού δεν θα μπορεί να ανταπεξέλθει στον ανταγωνισμό βουτηγμένη στην άγρια φορολογία, στην ακριβότερη ενέργεια, στις ακριβότερες πρώτες ύλες και στα πιο αξιοπρεπή μεροκάματα που δίνει σήμερα. Μία ασφυξία που θα την οδηγήσει είτε στο κλείσιμο είτε στην κατεψυγμένη ζύμη, πιο ακριβή όμως από το σημείο πώλησης του αρτοβιομήχανου είτε μέσα στα σούπερ μάρκετ , είτε στα σημεία πώλησης του έξω ή και shop in shop.  Το συμφέρον του μικρού αρτοποιού δεν βρίσκεται δίπλα τους αλλά απέναντί τους.
Δεν συμμεριζόμαστε το κλίμα αισιοδοξίας που καλλιεργεί  ο Πρόεδρος της ΟΑΕ Κ. Μούσιος και η παράταξη του που διοικεί την ΟΑΕ κατά πλειοψηφία , όταν ο κατήφορος για την βιοτεχνική αρτοποιία, τον μικρό φούρνο της γειτονιάς δεν έχει τέλος.

Είναι όμως δίκαιη η ανάπτυξη που ευαγγελίζονται;
Μια ματιά στην κατάσταση που βιώνουν οι αρτοποιοί μέσα στα μαγαζιά τους αρκεί να μας πείσει για ποιόν τελικά έρχεται η ανάπτυξη και για ποιόν ο αφανισμός. Πολλοί συνάδελφοι μας βλέπουν τον τζίρο τους να συρρικνώνεται. Οι περικοπές που προσπαθούν να κάνουν προκειμένου να τα βγάλουν πέρα δεν έχουν τέλος και μοιραία αρκετοί αρτοποιοί οδηγούνται στο λουκέτο. Την ίδια ώρα η βιομηχανία τροφίμων και οι μεγάλες αλυσίδες  θησαυρίζουν μέρα με τη μέρα.
Χρειάζεται λοιπόν και εμείς οι αρτοποιοί  προβληματιστούμε. Στο όνομα αυτής της «δίκαιης ανάπτυξης» θέλουν να μας αναγκάσουν να δεχτούμε ακόμα και τα πιο βάρβαρα μέτρα. Οι υποσχέσεις της κυβέρνησης για δήθεν μέτρα ανακούφισης υπέρ των αυτοαπασχολούμενων (120 δόσεις, εξώδικος συμβιβασμός, άνοιγμα ακατάσχετου λογαριασμού, «πάγωμα» ασφαλιστικών εισφορών) δεν πρέπει να μας ξεγελούν. Είναι στην καλύτερη περίπτωση σταγόνα στον ωκεανό την ώρα που με την πολιτική τους έχουν τσακίσει το εισόδημα και τις συντάξεις μας, που εξαπολύουν νέο φοροκυνηγητό  με παλιούς και νέους μηχανισμούς είσπραξης,  που παραδίδουν τη λαϊκή κατοικία στα κοράκια που καραδοκούν.

Έχουμε πια πείρα! Η πολιτική τους δοκιμάστηκε!
Η ανάπτυξή τους πατάει πάνω στα συντρίμμια μας, πάνω στη δική μας φοροαφαίμαξη, πάνω στον αυξημένο ΦΠΑ, στον ΕΝΦΙΑ, στα δεκάδες φοροχαράτσια, στο τσάκισμα των κοινωνικών παροχών, στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Προϋποθέτει το κλείσιμο χιλιάδων μικρομάγαζων ανάμεσά τους και αρτοποιοί και όσοι αντέξουμε θα είμαστε αναγκασμένοι να ζούμε με εξοντωτικά ωράρια, με μόνιμο άγχος, με απίστευτη δυσκολία, με κουτσουρεμένα μεροκάματα, με το φόβο της κατάσχεσης πάνω από το κεφάλι μας. Αυτή είναι η ανάπτυξη που θέλουν. Ανάπτυξη για λίγους, που δεν χωρά τη μεγάλη πλειοψηφία των αυτοαπασχολούμενων, των μικρών αρτοβιοτεχνών τις ανάγκες των ίδιων και των παιδιών μας.
Η Αγωνιστική Κίνηση Αρτοποιών πάμπολλες φορές έχει καταδείξει ποιός ευθύνεται για την σημερινή κατάσταση. Τις  πολιτικές που εφαρμόζουν οι ελληνικές κυβερνήσεις σε αγαστή συνεργασία με την ΕΕ και τις κατευθύνσεις του ΟΟΣΑ προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου και των μεγάλων αλυσίδων που δραστηριοποιούνται και  στον κλάδο μας. Έχει ξεσκεπάσει τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς και έχει με τις δυνάμεις της προετοιμάσει τους συναδέλφους αρτοποιούς για το ποιά πρέπει να είναι η στάση τους απέναντι σε αυτές τις πολιτικές.

 Και την ίδια ώρα που εμείς πεινάμε  η σημερινή κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες, για λογαριασμό των συμφερόντων των ελληνικών μονοπωλίων, συμμετέχει πρόθυμα και ενεργά σε όλους τους επικίνδυνους σχεδιασμούς των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ στην περιοχή, μπλέκοντάς μας σε ιμπεριαλιστικά κόλπα.

ΒΑΖΟΥΜΕ ΤΗ ΣΦΡΑΓΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Η πραγματική ελπίδα βρίσκεται στη σύγκρουση με αυτή την πολιτική, με όσους μας στερούν το δικαίωμα στην αξιοπρεπή ζωή, με όσους μας θέλουν στην ανέχεια, στη ζωή με ψίχουλα, στη σύγχρονη σκλαβιά. Στα πλαίσια αυτά και με αφορμή το επικείμενο 33ο συνέδριο της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος η Αγωνιστική Κίνηση Αρτοποιών καλεί  τους συναδέλφους - σύνεδρους που δεν έχουν κανένα κέρδος ή όφελος από το να στηρίζουν συμβιβασμένες ηγεσίες, όπως φαίνεται από την μέχρι σήμερα στάση της Ομοσπονδίας μας, η οποία έβαλε πλάτη στο να περάσουν ένα σωρό μέτρα εναντίον του κλάδου μας όπως η περιβόητη εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ ή ακόμη και στο να ονομαστούν φούρνοι όλα τα σημεία πώλησης ψωμιού και πολλά άλλα και να στηρίξει το αγωνιστικό  ψηφοδέλτιο μας   με  την ψήφο του όσο και με  την ενεργή παρουσία  και δράση του μέσα στο κίνημα.

ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ Η ΩΡΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ
ΔΕΝ ΣΥΜΒΙΒΑΖΟΜΑΣΤΕ – ΟΡΓΑΝΩΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ

 Η Αγωνιστική Κίνηση Αρτοποιών έχει διαθέσει όλες της τις δυνάμεις στην πάλη για τα προβλήματα των μικρών αρτοποιών με τους υπόλοιπους αυτοαπασχολούμενους  στο δρόμο του αγώνα σε συμμαχία με άλλα κοινωνικά στρώματα τους εργαζόμενους, τους αγρότες. Έχει διαθέσει τις δυνάμεις της σε αυτή την κατεύθυνση αναδεικνύοντας τα προβλήματα του κλάδου αλλά και τα γενικότερα των αυτοαπασχολούμενων, καλώντας σε συμμετοχή οργάνωση και πάλη της αντεπίθεσης μας όσο περισσότερων συναδέλφων μας γίνεται και σε μεγάλες παλλαϊκές  κινητοποιήσεις  με αυτό τον προσανατολισμό.
Το κίνημα των αρτοποιών με αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση, κινητοποιείται  ενάντια στην κυριαρχία της κατεψυγμένης ζύμης μέσα από τα σούπερ μάρκετς και τις μεγάλες αλυσίδες πώλησης ψωμιού, στην επικράτηση δηλαδή του μεγάλου κεφαλαίου και στον κλάδο της αρτοποιίας. Σε αυτό το κίνημα  έχουν θέση και συμφέρον να μπουν και να παλέψουν οι μικροί βιοτέχνες αρτοποιοί αυτοί  που καθημερινά παλεύουν για την επιβίωση μέσα από τα μαγαζιά τους, τους φούρνους της γειτονιάς,  όπως το εκφράζει η Αγωνιστική Κίνηση Αρτοποιών, στις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί πρέπει να μπει μπροστά. Πρέπει να βρεθεί σε ανυποχώρητο αγώνα ενάντια στους μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους, τις αλυσίδες, τους βιομηχάνους που έχουν στόχο την καταστροφή μας πετώντας μας έξω  από την αγορά προς όφελός τους. Να οργανώσει τον αγώνα, να καλέσει πλατιά τους συναδέλφους να το ενισχύσουν με τη μόνη προοπτική που υπάρχει, την διαμόρφωση και ενδυνάμωση μιας ισχυρής κοινωνικής συμμαχίας των μικρών αρτοποιών μαζί με τους άλλους μικρούς αυτοαπασχολούμενους που βιώνουν τα ίδια προβλήματα  μέσω της ΠΑΣΕΒΕ, μαζί με τους εργάτες ,  που μπορεί να βάλει φρένο στην επίθεση των μονοπωλίων, Ε.Ε. και κυβέρνησης.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ- ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
Κάτω η φοροληστεία. Κατάργηση των αντιλαϊκών φορολογικών νόμων και χαρατσιών. Να πληρώσει το μεγάλο κεφάλαιο.
ü Φτηνή ενέργεια ( ρεύμα- πετρέλαιο- αέριο ) για την παραγωγή ψωμιού.
ü Επαναφορά του αφορολόγητου. 20.000 € αφορολόγητο όριο και επιπλέον 5.000 € για κάθε παιδί.
ü Κατάργηση της φορολογίας 22% για τις ατομικές επιχειρήσεις και 29% προσωπικές εταιρείες.
ü Αύξηση της φορολογίας των μεγάλων επιχειρήσεων στο 45%.
ü Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για εισοδήματα μέχρι 20.000 €.
ü Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και όλων των φόρων στην πρώτη κατοικία.
ü Κατάργηση των έμμεσων φόρων και του ΦΠΑ στο βασικότερο διατροφικό προϊόν το ψωμί , στα είδη διατροφής, την εκπαίδευση, την υγεία, και τα οικιακά τιμολόγια ενέργειας, ύδρευσης και τηλεπικοινωνίας. Κατάργηση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης.
ü Μείωση κατά 50% των δημοτικών φόρων και τελών για κέρδη μέχρι 20.000 €, και αύξηση τους για τις μεγάλες επιχειρήσεις.
ü Τα λογιστικά βιβλία μοναδική πηγή προσδιορισμού του εισοδήματος των αυτοαπασχολούμενων, κατάργηση κάθε αντικειμενικού ή αναδρομικού συστήματος φορολόγησης.

ü Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων των προηγούμενων χρόνων και αναπλήρωση των απωλειών. Δημόσια και δωρεάν ΥΓΕΙΑ – ΠΡΟΝΟΙΑ, αξιοπρεπείς συντάξεις για όλους, χωρίς όρους
και προϋποθέσεις.

ü Επαναφορά  του Τ.Ε.Α.Α. στα χέρια μας.
ü Να αναγνωριστεί το επάγγελμα του αρτοποιού σαν βαρύ και ανθυγιεινό
ü Επαρκής κρατική χρηματοδότηση για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών. Κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης στο χώρο της υγείας – πρόνοιας. 
ü Ανανέωση όλων των βιβλιάριων υγείας ανεξάρτητα χρεών και δωρεάν πρόσβαση στις υπηρεσίες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης χωρίς όρους και προυποθέσεις.
ü Κατάργηση της συμμετοχής στα φάρμακα και τις διαγνωστικές εξετάσεις κτλ.
ü Κατάργηση της εισφοράς για την υγεία.
ü Καμία παραπέρα μείωση των συντάξεων. Αναπλήρωση των απωλειών των προηγούμενων χρόνων και επαρκής κρατική χρηματοδότηση ικανή να εξασφαλίσει συντάξεις με βάση τις σύγχρονες ανάγκες.
ü Επιστροφή των αποθεματικών που ληστεύτηκαν με ευθύνη όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων. Η καταβολή των συντάξεων, με βάση τα κατοχυρωμένα ασφαλιστικά δικαιώματα, είναι ευθύνη του κρατικού προϋπολογισμού. Οι συνταξιούχοι πλήρωσαν της εισφορές τους.
ü Συνταξιοδότηση όλων των αυτοαπασχολούμενων που συμπληρώνουν συντάξιμη ηλικία, με βάση τις εισφορές που ήδη έχουν καταβάλει και οριστική διαγραφή των χρεών τους.
ü Προσωρινή σύνταξη μέσα σε ένα μήνα από την κατάθεση της αίτησης συνταξιοδότησης και οριστική μέσα σε έξι μήνες.
ü Άμεση επαναφορά των ορίων συνταξιοδότησης στο προηγούμενο καθεστώτος με προοπτική την παραπέρα μείωση τους.

Για τα χρέη
ü Καμία κατάσχεση πρώτης κατοικίας. Αναστολή των κατασχέσεων, επαγγελματικής στέγης, εξοπλισμού, μεταφορικών μέσων, τραπεζικών λογαριασμών κλπ,για τους αυτοαπασχολούμενους που διατηρούν την επιχείρηση τους.
ü Πάγωμα των χρεών προς τον ΟΑΕΕ, το δημόσιο, τις τράπεζες και τους ιδιώτες. Κεφαλαιοποίηση των χρεών, χωρίς προσαυξήσεις και πρόσθετα τέλη. Μακρόχρονη ρύθμιση, με δόσεις που να μην ξεπερνούν συνολικά το 10% του διαθέσιμου εισοδήματος.
ü Κατάργηση της ασφαλιστικής ενημερότητας. Κατάργηση του ΚΕΑΟ για τα χρέη των αυτοαπασχολούμενων για την ατομική τους ασφάλιση.

Ουσιαστική προστασία των ανέργων εδώ και τώρα.
ü Επίδομα ανεργίας στα 600 €  και πλήρη ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη, για κάθε αυτοαπασχολούμενο που κλείνει το μαγαζί του, χωρίς εξαιρέσεις,  μέχρι να βρει νέα εργασία.
ü Αναγνώριση του χρόνου ανεργίας στα συντάξιμα έτη. Πάγωμα όλων των χρεών και των ρυθμίσεων , για όσο διάστημα παραμένει άνεργος.

Για την Απελευθέρωση επαγγελμάτων
ü Ξεκαθάρισμα αμιγών πρατηρίων από τα μικτά καταστήματα
ü Όχι στην λεγόμενη απελευθέρωση κλειστών επαγγελμάτων που παραδίδει ολόκληρους κλάδους της οικονομίας όπως ο δικός μας στο μεγάλο κεφάλαιο. Κατάργηση των νόμων για την αποκαλούμενη «απελευθέρωση των επαγγελμάτων», που διευκολύνει την επέκταση των μονοπωλίων και σπρώχνει στην ανεργία τους αυτοαπασχολούμενους.
ü Κατοχύρωση της επαγγελματικής στέγης πέρα από τα 12 έτη.
ü Επαγγελματική αδεία, που να προϋποθέτει πτυχίο της δημόσιας τεχνικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων. Ενημέρωση για τις νέες τεχνικές εξελίξεις και επικαιροποίηση των γνώσεων με ευθύνη των φορέων της αρχικής εκπαίδευσης. Κατάργηση της πιστοποίησης και των κέντρων κατάρτισης.
ü Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης Αργίας, ως υποχρεωτική αργία για όλα τα καταστήματα.
ü Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν τα ωράρια. Εθνικό ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων που δεν θα ξεπερνά τις 48 ώρες την εβδομάδα με 3 απογεύματα κλειστά τα μαγαζιά και με σταθερό ωράριο.


ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΑΡΤΟΠΟΙΩΝ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου